Vem räddar fjärilarna?

0

En morgon i matsalen flög två stora tropiska fjärilar in. Eftersom vi även åt under nobel tystnad och dagar av meditation gör att hjärnan letar efter nya input så är jag rätt säker på att nästan alla lade märke till dem. Vid kvällsmaten var de kvar inne. Jag väntade tills alla gått, för att inte påverka andras process i medirationen och bad sedan en av lärarassistenterna att släppa dem fria. Morgonen därpå var de kvar, så då fick agerade jag själv. Linda in deras sköra vingar i mjukt papper och bära ut, trots nyfikna ögon. Först Några flygförsök men sen så fann hon fri. Det spelar ingen roll hur många timmar man ägnar åt tekniken, fokuseringen, passar tider och följer teorier om man sedan inte kan Praktisera teorini verkligheten. Det finns enligt den indiska filosofin olika steg till kunskap. Den första läsa viktiga skripter,andra att använda intellektet. I vår värld följer religionen den första och vetenskapen den andra. Men de är utan det tredje steget ingen fulländad kunskap. Det tredje steget handlar om att handling och erfarenhet. Moder jord och djuren besitter redan kunskap nog till att praktisera steg 3. De behöver inga skrifter eller värdera kvantitativ data. Jorden handlar med jordbävning och vulkanutbrott. Och djuren är ett med i sin kropp. En tanke leder till en rörelse. Alltid i nuet.

En stjärnklar natt innan vår kvällsmeditation fastnade min blick på stjärnhimlen. Alla miljarder galaxer, unibersa och liv men ändå hävdar en del människan en enda sanning. Under denna själsresa möter jag manliga Gurus i religioner och kulturer med Storhetsvansinne och stora egon. De kallar sig själva för mästare. Kvar i uråldriga strukturer kön och tjänare. Den visaste är den som isolerar sig i en grotta i Himalaya. Men att fortfarande ha ett balanserat sinne i vadagsliv med alla utmaningarkänms som en större växande.Få är de som vågar stå för sin tro men samtidigt även acceptera otera att andra sanningar kan finnas.

Så om jag fick välja mellan att leva ett liv i kloster för att nå den ädla sanningen eller rädda fjärilar. Så skulle jag välja fjärilarna. Och det enda jag skrev på kursutvärderingen var.. ” you have a skinny dog running around in the area, please give him some food. Practise dhamma for al beings”

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke