Natural dogmanship

0

De Balinesiska urhundarna tillhör en egen unik genpol och definieras som smarta och lekfulla. Och på Bawas kontor hänger en grundlista på hundarnas rättigheter till föda, vatten, hälsa, inget utnyttjande och tillgång till naturliga beteende. Ett av dessa beteenden räknas här att få umgås med andra hundar. Jag tänker ibland på mina tidigare hundar. Alla krav jag ställt på dem!
Hur de måste anpassa sig, växa upp som ensamma valpar och därefter oftast endast vara i våra mänskliga energier. Förhålla sig till vårt stressande prestationssamhälle. Regler om uppförande för att passa in och inte sticka ut för mycket. Gå fint i koppel, Inte skälla eller hälsa på andra, klara av att åka tunnelbana och buss. Socialtränas i trafik och storgator. Bestraffning eller extra belöningar för att sköta sig enligt normen. Samtidigt som vi även mitt uppe i allt säger att.. det är ju bara en hund eller sen agerar tvärtsom och skapar regler om burar, bilbälten och ensamhetstid. Så olika hundliv kan vara.

Här används inga bestraffningar eller extra belöningar. Det behövs inte trots djupa trauman. Här sätts ingen problemhundsdiagnos. Alla får vara unika i sina specifika beteenden.

Lek, fysisk närhet, kompisar och kärlek läker. Och hundarna bestämmer själva här. Ingen tvingas till nått eller korrigeras rätt. Många av hundarna jag möter är energiavläsarna. Reagerar på andra balans/obalanser. De agerar därefter. Det sägs att det är nått fel på den hund som morrar eller biter åt andra men är det verkligen hela sanningen? Kan vara en naturlig instinkt att undvika energier som inte är bra får individens eller flocken välmående. Och jag kan inte låta bli att göra jämförelsen med ungdomarna i skolan som jag jobbat med i 14 år. Alla diagnoser och krav.

Mitt tips på natural dogmanship baserat på Balihundarna.
(kanske kan ägaren själv leda sin hund i vardagen tillbaka till sina naturliga beteenden för att få en mer välmående hund och relation än att gå kurs efter kurs med yttre hjälpverktyg)

-Lek med din hund (testa leka utan leksaker. (Springa, tafatt, kurragömma)
-Tillåt hunden få tid att tänka fritt och själv ta beslut. (Låt den bli STREETSMART)
-Tillåt och låt hunden få tid att läsa av och reagera på sin omgivning. Lär dig dens språk och följ.
-Ut på lång promenader i mer orörd natur där inte så många andra rör sig och helst tillfälle att springa och sniffa fritt.
-Campa med din hund några nätter för att båda kopplas ihop med våra naturliga cykler igen.(Dygns rytm, element, ljus, ljud, sinnen)
-Fysisk närhet (använd i lek, belöning och kommunikation,)
-Lär dig om den domesticerade hundens naturliga beteenden genom att läsa och studera urhunden eller ferala hundar ( inte bara vargen)
-Skaffa flera hundar eller lekkompisar (kan även gå bra med flera andra arter i flocken)
-Låt den gräva, skita ner sig
-Låt den småbråka och lösa konflikter på hundvis,det är hundkommunikation (med sunt förnuft såklart)

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke