#Metoo#

0

Idag vill jag skriva om ett högaktuellt ämne som jag tycker är viktigt att belysa även inom den andliga världen. Den är inte helt lätt att skriva om men otroligt viktigt att försöka ta upp på nått sätt. Det handlar om # Metoo # kampanjen där det berättas om sexistiska kulturer, trakasserier, ofredanden, maktmissbruk och övergrepp. Jag tycker att alla olika branscher behöver inventera sig själv, förtydliga sina förhållningssätt och ta ansvar.Jag har inte själv varit med om fysiska övergrepp inom den andliga världen men däremot maktmissbruk och kränkningar.

Jag tänker att ofta när man först söker sig till den andliga världen, har något hänt i ens liv som gör att man söker stöd i önskan om något annat. Man är som mest sårbar och letar kanske en kurs eller efter en andlig vägledare där man kan finna stöd, hjälp och tröst. Jag själv hamnade på en healingsskurs där samma personer gått i många år och där endast en sanning gavs. Läraren bar på de rätta svaren och hånlog eller skrattade bort våra frågor. Inom mig kändes det inte rätt men som ny var jag bara glad att lära mig nytt. Jag hoppade sedan av efter några gånger men fick det sen berättat att läraren tagit med en person som tidigare blivit dömd för sexuella övergrepp för att nu hjälpa till att ge healing till de andra men inte berättat om detta för eleverna. Det kom fram sen när en elev anat oråd och börja googla runt på namnet. Det kan räcka med att ett medium besvarar läsares frågor i olika tidningar. Där skuld läggs på personens karma eller tidigare liv. Hjälper det personen att må bättre? Här borde det faktiskt finnas någon etik eller att tidningen har ett ansvar. När människor som mår mycket dåligt söker hjälp så har mediet ett ansvar att ge vidare rådgivning till andra instanser i samhället. För att nå en hållbar hälsa behöver man samverka på olika plan med varandra.

En gång gick jag till en stor healingledare, världskänd som skrivit många böcker men allt slutade med att han läser upp min fråga på en stor scen, hånskrattar och får alla andra i publiken att skratta med. Efter det slängde jag hans böcker. Fler böcker har rykt då det osar negativ energi över dem. Jag har även träffat mediala vägledare som har mycket svårt att vara opartiska vid en vägledning. De använder olika stereotypaföreställningar om normer i samhället, är opedagogiska och lägger in egna värderingar. Man går till ett medium för att söka hjälp, man är så otroligt sårbar.

Idag har jag förstått att jag är min egen lärare och följer min egen intuition. Innan kanske även jag valde kurser baserat på antal diplom och sökningar på google, nu kan jag mer använda min intuition och känna igen en genuin vägledare. Jag tror man kan vara ett jätteduktigt medium men det betyder inte att man automatiskt är en god människokännare, känner sig själv, förstår sin position i samhället eller kan hantera den makt som man faktiskt får över andra människor när de söker söker hjälp.

Hur kan man då förbättra denna miljö? Ja, kanske att man hade några slags förhållningsregler som finns synliga för klienten och som ska skrivas under eller iaf samtalas om innan sessionen. Kanske en tillgänglig kurs som utövare kan gå för att lära sig samtalsteknik, pedagogik och etik. Jag önskade även att det fanns ett gemensamt språk som tar tar hänsyn till kön, ålder, etnicitet, HBTQ- frågor, jämställdhet etc. Sådant som det faktiskt står om i våra diskrimineringslagar för att dels motverka kränkningar. Eller ett språk där man är ärlig med att det finns olika metoder och sanningar. eller se det som ett smörgårdsbord där och att klienten sen måste hitta sin egna väg. Kanske kan vi fundera ut något tillsammans. Som sagt ett svårt ämne att skriva om men jag tycker det är viktigt att ta upp.

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke